Останні новини

16 квітня 2024 р.

Чи допоможе «Джеймс Вебб» розгадати велику таємницю космології?


Науковці сподівалися, що космічний телескоп Джеймса Вебба допоможе вирішити питання про розширення Всесвіту раз і назавжди. Але поки що цього не трапилося. Натомість дві групи космологів обчислили різні значення сталої Габбла, ...


24 березня 2024 р.

Волога епоха на Марсі, можливо, була коротшою, ніж досі вважали астрономи


Нині Марс, мабуть, сухий і без життя, але численні докази вказують на те, що вода текла по Червоній планеті мільярди років тому. Тепер нові дослідження показали, що ця вода могла існувати менше часу, ніж вважали науковці раніше.


18 березня 2024 р.

Весняне рівнодення настало. Що це означає?



Ви зараз тут: Головна > Інфотека > Статті > Проект «Озма»

Переклад статті Ф.Д. Дрейка з книги «Межзвездная связь» (М. : «Мир», 1965, С. 193—194)

Проект «Озма»

Проект «Озма» — перший організований систематичний пошук ознак позаземного розумного життя за допомогою високочутливої апаратури. Ця програма виконувалася за допомогою 85-футового радіотелескопа протягом травня, червня і липня 1960 р. Предметом пошуку були радіосигнали розумних істот поблизу частоти 1420,4 МГц, на якій випромінює атомарний водень. Був використаний спеціальний приймач, що мав високу чутливість, вузьку смугу пропускання, гарну стабільність частоти налаштування і здатний сильно подавляти радіоперешкоди земного походження. Для прийому сигналів, набагато слабкіших, ніж шуми приймача, використовувавсь модуляційної радіометр, причому як перша підсилювальна ступень застосовувався параметричний підсилювач на напівпровідниковому діоді.

Френк Дрейк — керівник проекту «Озма»

На світлині (1962 р.) — Френк Дрейк — ініціатор і керівник проекту «Озма».
Фото з сайта www.ideastream.org/news/161162113

Направляючи телескоп на Тау Кита і Епсилон Еридана було досліджено інтервал частот у 400 кГц. Ці зорі обрали «мішенями», бо це найближчі до нас одинокі зорі типу Сонця. Впродовж усього пошуку використовували смугу 100 Гц.

Чаша радіотелескопа Національної радіоастрономічної обсерваторії США в Грін Бенк

На світлині — 26 м чаша радіотелескопа Національної радіоастрономічної обсерваторії США в Грін Бенк, який використав Дрейк для пошуку сигналів розумних істот з Космосу.

У цьому попередньому циклі спостережень не було виявлено сигналів позаземного походження. Ми вважаємо, що сигнали були б виявлені, якщо б їх смуга частот була менше 100 Гц, а ефективна, випромінювана передавачем потужність — 10 у 13-й степені Вт або більше. Це приблизно еквівалентно передавачу потужністю 1 Мвт, що працює на антену діаметром 600 футів. Після цієї першої серії пошук був припинений через необхідність використання антени для інших завдань.

З того часу тривала розробка способів виявлення неземного життя. Вона привела до висновку, що вдосконалені методи переробки інформації, зокрема виділення кореляційної функції радіометричних записів і реєстрація, крім амплітудної, фазової інформації, можуть підвищити чутливість до штучних сигналів позаземного походження. Застосування лазера зробить можливим здійснення пошуку в оптичному інтервалі спектра, але пошук на радіочастотах має все-таки великі шанси на успіх. Тепер стало очевидним також, що велика кількість частот і зір, які необхідно перевірити під час пошуку сигналу, вимагає створення пристрою, здатного сприймати і переробляти дуже велику кількість інформації. Тому для майбутніх досліджень необхідні багатоканальні приймачі або еквівалентні їм складні системи.

Цікаве відео

Перехід до перегляду відеороликів