Опитування

У Вашій школі не викладають астрономію, бо:

 немає вчителя
 цього не хоче адміністрація
 цього не хочуть учні
 астрономія «опіум» для народу

 
Короткий путівник зоряним небом
Ви зараз тут: Головна > Новини
Російські загарбники вдерлися в Україну. Йде війна!
Космічний апарат NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), який досліджує Марс. Фото з сайту https://mars.nasa.gov/mro/.

24 березня 2024 р.

Волога епоха на Марсі, можливо, була коротшою, ніж досі вважали астрономи

Нині Марс, мабуть, сухий і без життя, але численні докази вказують на те, що вода текла по Червоній планеті мільярди років тому. Тепер нові дослідження показали, що ця вода могла існувати менше часу, ніж вважали науковці раніше. Це тому, що яри, які спостерігали на Марсі космічні апарати, зокрема Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), і які вважали вирізаними потоком води, натомість могли бути створені вибуховим випаровуванням льоду вуглекислого газу.

Астрономічна весна у Північній півкулі починається за київським часом в середу, 20 березня 2024 р. У дні рівнодення Земля перебуває в таких точках своєї орбіти, коли обидві півкулі отримують однакову кількість сонячного світла. Фото з сайту https://en.wikipedia.org/wiki/March_equinox.

18 березня 2024 р.

Весняне рівнодення настало. Що це означає?

Весна майже тут — принаймні астрономічна. Весняне рівнодення настає у середу (за київським часом — Ред.) 20 березня 2024 р., знаменуючи початок весняного сезону для Північної півкулі. Але що це насправді означає? Ось що треба знати про те, як ми ділимо рік, зважаючи на орбіту Землі.

Космічний зонд «Планк» (Planck). Фото з сайту https://www.esa.int/Enabling_Support/Operations/Planck

12 березня 2024 р.

Переосмислення галактичного походження міжзоряних хмар

Новаторське дослідження походження хмар середньої швидкості (intermediate-velocity clouds, IVC) кидає виклик теорії 20-річної давнини та відкриває нову еру досліджень глибокого космосу. Науковці Нагойського університету в Японії виявили, що IVC містить набагато менше важких елементів, ніж повідомлялося раніше. Замість того, щоб речовина постійно перемішувалася, як вода у фонтані, їхні висновки свідчать: частинки, з яких утворюються хмари, виникли за межами нашої галактики.

Зображення астероїда Рюґу, зразки якого зонд Hayabusa2 («Хаябуса-2») зібрав у 2019 році. Ці зразки доставлено на Землю в 2020 році. Фото з сайту Японського космічного агентства JAXA.

06 березня 2024 р.

Допоможіть назвати астероїд, повз який японський зонд «Хаябуса-2» пролетить у 2026 році

Японський космічний зонд Hayabusa2 («Хаябуса-2») націлився на невеликий навколоземний астероїд у рамках своєї розширеної місії — і ви можете допомогти назвати космічний камінь. Астероїд під назвою 2001 CC21, або 98943, має ширину приблизно 700 метрів. Зонд пролетить повз астероїд на високій швидкості в липні 2026 року, якщо все піде за планом. Однак перш ніж космічний апарат привітає нашого космічного сусіда, йому потрібна краща назва.

[Архів новин]

Цікаве відео

Перехід до перегляду відеороликів